Samengesteld glaswerk veilig gebruiken

Door DWK Life Sciences

Veel traditionele chemie-assemblages die in het laboratorium worden aangetroffen vereisen aangesloten stukken uitrusting.

Distillatie-, extractie-, filtratie- en reflux-processen vereisen bijvoorbeeld allemaal verschillende complexe assemblages van laboratoriumglaswerk, en terwijl veel van de wetenschappers die hebben geholpen om deze technieken te ontwikkelen hun toevlucht moesten nemen tot op maat gemaakt glaswerk, afsluiters en rubber buizen om items aan elkaar te koppelen, heeft de uitvinding van verwisselbaar samengesteld glaswerk ervoor gezorgd dat er nu veel meer - en veiligere - opties beschikbaar zijn.

In dit blog kijken we naar de verschillende soorten samengesteld glaswerk die beschikbaar zijn, waar elk type het meest wordt gebruikt, en verkennen we een aantal basistechnieken voor het veilig onderhoud ervan.

De soorten samengesteld glaswerk uitgelegd

Het gebruik van samengesteld glaswerk helpt morsen en lekken van potentieel schadelijke en vaak waardevolle stoffen tijdens experimenten te voorkomen. En hoewel de voordelen ervan duidelijk zijn, is het echter belangrijk dat u het juiste type samengesteld glaswerk kiest voor het proces dat u uitvoert.
Er is een aantal verschillende soorten verbindingsstukken, elk met zijn eigen specifieke functionaliteit.

Conische verbindingsstukken

Dit is het meest voorkomende type verbindingsstuk van geslepen glas, met een conische kegel en huls. Hulzen van dit type hebben vaak een afgerond randprofiel, waardoor de verbinding extra stevigheid krijgt terwijl ze ook minder geneigd zijn om af te brokkelen dan een vierkant randprofiel.

Bolvormige verbindingsstukken

Bolvormige verbindingsstukken moeten worden gebruikt voor technieken waarbij enige flexibiliteit vereist is in de hoeken van het glaswerk dat aan elkaar wordt gekoppeld. Ze worden vaak gebruikt om opvangkolven aan te sluiten op bijvoorbeeld roterende condensors, waarvan het gewicht aanzienlijk kan toenemen naarmate de kolf gevuld wordt. Het bolvormige verbindingsstuk maakt het mogelijk om de kolf verticaal aan te sluiten op een schuine condensor, waardoor dus de druk op het verbindingsstuk wordt verminderd.

Flensverbindingen

Flensverbindingen of stompverbindingen worden gebruikt om rechte lijnverbindingen langs assemblages te realiseren. Dit type aansluiting wordt veelal gebruikt voor pijpleidingen en op kolven met grote capaciteit en reactievaten. De mogelijkheid om bredere flensverbindingen te gebruiken zorgt voor een makkelijkere toegang tot de inhoud van kolven en buizen.

Schroefdraadverbindingen

Schroefdraadverbindingen zorgen voor een sterke, maar eenvoudig verstelbare aansluiting. Ze zijn ideaal waar de lengte van een assemblage eventueel moet worden gevarieerd, en een glijdende verbinding kan worden gebruikt om dit te bereiken. Glaswerk met schroefdoppen met dubbele uiteinden wordt eveneens veelal gebruikt, waardoor de leidingen aan beide zijden kunnen worden aangepast voor nog meer flexibiliteit.


Samengesteld glaswerk veilig gebruiken

Zoals bij elk soort laboratoriumglaswerk zijn er enkele basisstappen die u moet volgen om het veilige en duurzame gebruik van samengesteld glaswerk te waarborgen.

Het is belangrijk om nieuw glaswerk altijd af te wassen voordat het voor het eerst wordt gebruikt om besmetting door verpakkingsvezels te voorkomen. Ook moet u het glaswerk nakijken om er zeker van te zijn dat het niet bekrast, afgebroken, gebarsten of geëtst is, omdat elke vorm van defect afbreuk doet aan de mechanische sterkte van het glaswerk en ertoe zou kunnen leiden dat het tijdens gebruik breekt.

Er is echter ook een aantal specifieke overwegingen om de veilige hantering en het herhaaldelijke gebruik van samengesteld glaswerk te waarborgen.

  1. Hoewel siliconenvet kan worden gebruikt om een verbindingsstuk af te dichten, zijn veel verbindingsstukken ontworpen om zonder dit vet te worden gebruikt om verontreiniging te voorkomen. Een schoner en niet-vervuilend alternatief is het gebruik van een PTFE-verbindingshuls die tussen de kegel en de mofverbinding past
  2. Controleer altijd de richtlijnen voor de maximumtemperatuur voor de uitrusting die u gebruikt. Hoewel de maximale aanbevolen temperatuur voor laboratoriumgerei van borosilicaatglas 500°C is (alleen gedurende korte perioden), kan de bedrijfstemperatuur voor alle andere items die verband houden met de verbindingsstukken, zoals kunststoffen aansluitingen, stoppen, slangen, enz., veel lager zijn
  3. Bij gebruik van temperaturen boven 150°C moet het verwarmen en koelen op een langzame en uniforme manier worden uitgevoerd om breuk door thermische schokken te voorkomen
  4. Indien u een warmhoudplaat als onderdeel van uw assemblage gebruikt, zorg er dan voor dat de bovenplaat groter is dan de onderkant van het vat dat verwarmd wordt. En plaats nooit koud samengesteld glaswerk op een voorverwarmde warmhoudplaat
  5. Als u een bunsenbrander gebruikt, gebruik een zachte vlam en een draadgaas met keramisch centrum om de vlam te verspreiden. Dit zal voorkomen dat er 'hete plekken' ontstaan bij de verbindingsstukken of ergens anders in de assemblage wat ertoe zou kunnen leiden dat deze zouden kunnen breken.
  6. Breng geen hoge temperaturen of warmtebronnen rechtstreeks aan op volumetrisch glaswerk dat deel uitmaakt van een samengesteld glaswerk, omdat dit de volumetrische nauwkeurigheid nadelig zal beïnvloeden
  7. Wees voorzichtig als u samengesteld glaswerk in een magnetron gebruikt. Als uw samengesteld glaswerk van borosilicaatglas is gemaakt, is dit element veilig voor gebruik in een magnetron. Er moet echter zorgvuldig te werk worden gegaan om er zeker van te zijn dat de inhoud en eventuele hulpstukken ook veilig zijn voor gebruik in een magnetron.
  8. Samengesteld glaswerk kan nu en dan vastlopen nadat een proces is uitgevoerd. Als dit gebeurt, moet het samengesteld glaswerk eerst op natuurlijke wijze afkoelen en vervolgens gedurende een korte periode worden ondergedompeld in lauwwarm water met een reinigingsmiddel dat geschikt is voor het reinigen van laboratoriumglaswerk. Hierdoor komt de vastgelopen verbinding los en kunt u de elementen loskoppelen zonder dat u overmatige druk op het glas hoeft uit te oefenen. Het is belangrijk dat dit wordt vermeden om ervoor te zorgen dat het glas niet breekt of niet beschadigd raakt voordat het later opnieuw wordt gebruikt.