Masterflex pompen voor het precies en naadloos afvullen van vloeistoffen

Door Gregg E. Johnson, Sr. Global Product Manager, Masterflex Bioprocessing, USA.

masterflex precise liquid fillingHet aanhouden van een precieze en nauwkeurige dosering met een hoge haalbaarheid betekent een grote uitdaging voor vloeistofafvullers- vooral bij het gebruik van centrifugale of roterende vleugelpompen voor minder courante producten als fiolen, eenmalige doses en injecteerbare oplossingen. Vloeistof met precisie kunnen afvullen is cruciaal voor de productintegriteit, terwijl een grote herhaalbaarheid ervoor zorgt dat de productieplanning precies kan worden ingesteld en aangehouden. Het blijkt echter vaak moeilijk om met roterende vleugelpompen uiterst precieze flowsnelheden te realiseren. Net als bij centrifugale pompen kost het dikwijls veel tijd om ze te reinigen en steriliseren.

Uitkomst

De peristaltische pompen van Masterflex zijn uitermate geschikt voor farmaceutische vloeistofafvullers – van kleinere op de proefbank tot grootschalige automatische systemen. In tegenstelling tot veel andere pomptypen kunnen die van Masterflex moeiteloos een precieze, constante flowsnelheid aanhouden, met een uitmuntende herhaalbaarheid en een volumetrische nauwkeurigheid van ±0,5% van de vulhoeveelheid of beter. De klant krijgt ook meer snelheid en flexibiliteit doordat het product alleen in contact komt met de slang en de vulnaald, die in nog geen minuut kan worden vervangen.

Voordelen

Met een instelbare resolutie van 650:1, een flow in twee richtingen en zelfaanzuiging gaat afvullen met een Masterflex pomp vlot en naadloos in zijn werk. Vanwege het kleine formaat is dit toestel perfect voor in een cleanroom, terwijl het eenvoudig te valideren peristaltische ontwerp snelle wissels mogelijk maakt, door medicinale slangen, gemakkelijk te wijzigen instellingen, gemakkelijke CIP/SIP (cleanen/steriliseren ter plaatse) en nul kruisbesmetting. Met positieve afsluiting wordt teveel vullen voorkomen, voor een hoge beschermingsgraad voor proces en product en een optimale productiviteit.

Een precieze dosering van vloeistoffen – en nog veel meer

Nauwkeurigheid is cruciaal voor afvulinstallaties in de farmaceutische industrie. Bij de meeste toepassingen is met het oog op een vlot doorlopende productie echter ook een hoge snelheid vereist, terwijl voor een flexibel proces de snelheid instelbaar moet zijn. Zo kan rekening worden gehouden met containers van verschillend formaat en de consistentie van de verschillende producten. Het pompsysteem moet niet alleen aan deze belangrijke proces parameters voldoen, maar ook aan de aseptische eisen die aan de productie worden gesteld. Verder moet het systeem CIP/SIP zijn en mag het aantal onderdelen die gewisseld moeten worden slechts minimaal zijn, voor een zo gering mogelijke uitval van de productie bij het wisselen. Met de pompen van Masterflex wordt aan al deze eisen voldaan – en niet alleen dat.

Een flexibel pompsysteem dat weinig onderhoud behoeft

De pompen van Masterflex kunnen vloeistoffen steriel en met precisie afvullen, met een nauwkeurigheid van ± 0,5% of beter, met handmatig instelbare snelheden van 1 tot 650 tpm en volumes doseren van 10 microliters tot 10.000 liter. Door het peristaltische ontwerp zijn de pompen van Masterflex extreem flexibel als het gaat om de viscositeit van de verschillende producten, en tegelijk zeer voorzichtig met shear-gevoelige producten. Door de onderhoudsvrije borstelloze motor, gecertificeerd voor continubedrijf, en een pompkop met rollers en kogellagers, is een degelijke en krachtige pomp verkregen van compact formaat, ideaal voor de beperkte ruimte in een cleanroom. Veel van deze modellen zijn uitgerust met een digitaal aandrijf systeem dat gekalibreerd kan worden met een simpele en nauwkeurige aansturing door een microprocessor – met LCD schermen in een waterdichte behuizing. Masterflex pompen zijn de beste keus voor farmaceutische vloeistof afvulling via een precieze, herhaalbare en steriele procedure. Ze kunnen zelfs drooglopen zonder daardoor beschadigd te raken.

Gespecialiseerde vloeistofbehandeling

Specialized fluid handling

Masterflex pompen zijn gemakkelijk te desinfecteren – een vitaal aspect in de farmaceutische productie. Ze zijn zo ontworpen dat snelle productwissels mogelijk zijn, en de kans op kruisbesmetting is nihil. Het enige materiaal waar de vloeistof mee in aanraking komt is de binnenzijde van de slang. Omdat er verder geen delen van de pomp zijn die ooit met de oplossing in aanraking komen, hoeven alleen de slangen gespoeld of vervangen te worden. In tegenstelling tot andere typen pomp waarvan sommige onderdelen die vochtig zijn geworden en daardoor scheuren en spleten vertonen, lastig schoon te maken en te steriliseren zijn, hoeft een pomp van Masterflex voor het schoonmaken nooit uit elkaar te worden genomen. Als het proces is voltooid kunnen de slangen gemakkelijk worden gesteriliseerd, of tot afval verwerkt en eenvoudig vervangen worden. Potentiële besmettingen krijgen daardoor geen kans, terwijl ook het valideren na de schoonmaakbeurt erdoor wordt vereenvoudigd. De pompen van Masterflex zijn geschikt voor slangen in een groot aantal verschillende maten. High-tech materialen voor de slangen en pompkoppen van een nieuw, geavanceerd ontwerp resulteren in een precieze, betrouwbare en herhaalbare continu doorlopende overdracht van vloeistoffen over langere periodes. Doordat ze met precisie zijn geëxtrudeerd hebben de slangen een langere levensduur en een hogere flowsnelheid. Bovendien werken ze nauwkeuriger, ook onder druk. Een groot aantal formuleringen voor de slangen en een grote keus aan Masterflex Easy-Load® pompkoppen zijn leverbaar, zodat kan worden voldaan aan nagenoeg elke wens die bij de farmaceutische productie kan voorkomen. Of het bij uw toepassing gaat om afvullen in kleine partijen, een geautomatiseerde productie in grote hoeveelheden of ergens daar tussenin, de peristaltische pompen van Masterflex zijn het antwoord.

De pompen en slangen van Masterflex zijn conform de volgende certificeringen:

UL, cUL, CE, ISO 9001, ISO 13485, USP Class VI, European Pharmacopoeia, FDA

Meer informatie over de ontwikkeling en productie van vaccins:
Voordelen van het Masterflex® Gravimetrisch vulsysteem